‘Le baiser de l’hôtel de ville’

In de jaren 80 ging ik samenwonen met mijn vriendje Ron, na 3 verhuizing (kamer naar kamer en steeds groter) kregen we onze eerste eigen flat in Voorburg. Destijds kozen we voor antracietgrijze meubelen en vloerbedekking. Aan de muur kwamen 2 zwart-wit foto's. Een van Marc Trautman.
En de andere van Robert Doisneau met de naam ‘Le baiser de l’hôtel de ville’.

Deze prachtige tijdloze foto is genomen in Parijs, en hierop zijn een man en een vrouw te zien die elkaar dolverliefd kussen. De spontane lijkende foto sprak en spreekt me nog steeds aan. Lekker fantaseren over wie die mensen nou zijn, zijn ze nog steeds samen (de afbeelding is namelijk genomen in 1950).

De foto van Marc Trautman is inmiddels weer in mijn bezit en hangt op mijn slaapkamer. De foto van Robert Doisneau is helaas verdwenen, dus ging ik sporen op internet en kwam dit verhaal tegen:

Een van de originele afdrukken van de foto Le Baiser de l'Hotel de Ville van de Franse fotograaf Robert Doisneau is voor 155.000 euro verkocht. De beroemde zwartwitfoto uit 1950 verwisselde maandagavond op een veiling in Parijs van eigenaar.

De foto was in het bezit van de 75-jarige actrice Françoise Bornet, die destijds samen met haar vriend voor Doisneau poseerde. Het veilinghuis had de opbrengst van de plaat van 18 bij 24,6 centimeter op 15.000 tot 20.000 euro geschat.

"Le Baiser" verwierf grote bekendheid nadat hij in 1986 op posterformaat werd uitgegeven, aanvankelijk alleen in Frankrijk. In 1992 waren er wereldwijd al 410.000 van verkocht.

De laatste jaren van het leven van Doisneau, die in 1994 overleed, werden vergald door meerdere koppels die zichzelf in de foto herkenden en in rechtszaken een groot deel van de opbrengst opeisten. Ook Françoise Bornet liet zich daarin niet onbetuigd. Ondanks het feit dat zij (met haar toenmalige vriend Jacques Carteaud) wel degelijk op de foto was afgebeeld verwierp de rechter haar schadeclaim. Naar diens oordeel was ze niet zó herkenbaar op de foto dat er van immateriële schade sprake kon zijn.

De illusie dat de beroemde foto een spontaan moment toonde werd door alle publiciteit wel verstoord. Het paar poseerde gedurende een halve dag en zes opnamen voor Doisneau. Ook andere vergelijkbare foto's van Doisneau bleken in scène gezet, waarmee diens reputatie een flinke deuk opliep. Na de dood van Doisneau beklaagde zijn dochter zich in het blad PHOTO over de karaktermoord op haar vader.


Ik blijf struinen op marktplaats, tot ik deze afbeelding (tja ik wil hem gewoon 2e hands) weer tegenkom. Hij blijft mij boeien en ik hoop jullie ook.

Groetjes Madelon


Als je doet wat je leuk vindt hoef je nooit te werken.

Reacties

  1. Volgend weekend gaan we naar Parijs, je weet maar nooit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ah geweldig ik ga in november!!! ik wens je alvast heel veel plezier!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo bekend deze....wij hebben die twee op de brug bij de seine ook zo'n bekende van hem......weet niet waar ie is gebleven na de verhuizing.....liefs van mij...xxxx...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. dit is een hele bekende afbeelding en ik blijf hem erg mooi vinden. Heerlijk dat fantaseren..
    Ik hoop dat je gauw weer eens een pracht afbeelding in handen krijgt en jij weer verder kan met je fantasieën...
    Ik wens je een mooie dag ☼
    Liefs,

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mischien een oproep plaatsen via marktplaats of zo iets....
    groetjes Trudy

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bedankt voor je berichtje! Veel plezier in Parijs!!

    Gr. Susan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ik hou m'n ogen open voor je
    eigenlijk had ik die foto van Robert nog nooit gezien
    die eerste herinner ik me precies wel

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Madelon,

    Gezellig dat je weer terug bent! De foto van Doisneau blijft voor mij prachtig, ondanks het feit dat het in scene is gezet!

    Een gezellige avond!

    Madelief

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nou dit is toch wel heel bijzonder Madelon, het verhaal dat je tegen kwam over deze foto's, welliswaar dus niet spontaan genomen maar desondanks bijzonder fraai...

    Hoop dat je de bewuste foto nog een keertje in je bezit zal krijgen, ga duimen voor je.

    Een heel fijn weekend,

    Lieve goetjes,
    Josephine

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi hoi leuk dat je langs kwam op mijn blog...ben natuurlijk ook even op jou mooie blog komen kijken en ben gelijk ook volger geworden.... leuke blog met leuke posten .... wens je voor nu een fijn weekend en tot de volgende post ...lieve groet rosita

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb nog een leuk verhaal voor je omtrent de foto. Het was onze trouwkaart!!!!! Op 8 mei 1991 trouwden wij. Het verhaal dat jij verteld was mij niet bekend. Wat leuk om jouw verhaal te lezen. Dat maakt onze trouwkaart nog bijzonderder:-)
    Dank je wel voor dit mooie verhaal.
    Liefs Alma

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat grappig Alma! Ja het is en blijft een prachtige foto nietwaar en heel toepasselijk voor een trouwkaart!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Oh, wat heb jij een mooi blog!
    Vind de kleur van je header schitterend.....
    Ga je ook volgen hoor en zet je in mijn bloglink lijst.
    Ben ik blij dat je 'Le style' even een bezoekje kwam brengen en bedankt voor je enthousiaste, hartelijke reactie.....
    Zo prachtig, beide foto's!
    Ben zo dol op zwart, wit..... wil ze ook;-)
    Fijn weekend, tot blogziens;-)

    Lieve groet

    BeantwoordenVerwijderen
  14. toevallig dat jij net op mijn blog schreef en ik bij Alma het verhaal over deze post tegen kwam ;) De fotos ken ik maar wist eigenlijk niet de namen van de fotografen Super en veel geluk met je zoektocht....

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi Madelon,

    Wat leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Ben ook maar gelijk even bij jou komen kijken.....
    Je hebt een leuke blog.....de bovenste foto heb ik ook gehad.....ik ben nog steeds gek op zwart-wit foto's, heb je misschien wel gezien op mijn blog.
    Een fijn weekend en tot gauw.
    Groetjes Bianca

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hoi Madelon, túúrlijk heb ik aan je gedacht ! Ik 1 van mijn reactie "schreeuwde ik nog : "Madelon !!! Waar zit je !!!" Maar ik snap het maar al te goed. Je hebt je portie wel gehad en hoop ook dat je alles een beetje een plek hebt kunnen geven. We maken allemaal dingen mee die zo'n impact hebben dat het tijd nodig heeft om te helen. Ik ken dat gevoel goed, maar ik denk dat je ook weet dat alle pijn minder wordt naarmate de tijd vordert. Echter het slijt nooit helemaal. Fijn om je weer hier te "zien" en te lezen wat je meemaakt etc . . Hierbij een officieel : WELKOM TERUG !! De foto's van Robert Doisneau zijn inderdaad wereldberoemd, ik heb het boek met de foto's hier thuis staan. Veel vrienden van mij zijn fotograaf, dus beetje kennis . . . ik zeg dus beetje he ! . . .heb ik wel. Misschien kom ik de foto de komende 2 dagen wel tegen in Parijs !! Als het zo is neem ik hem voor je mee, ja ik weet het je wilt hem 2e hands, zal me best doen :-) Liefs Lejo

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Mooi hé, die oude zwart wit foto's.
    Ik vond er laatst nog eentje van mijn vader, ook uit de jaren vijftig zestig. Hij als een dandy op de fiets, sigaret bungelend in de mond, en achterop de bagagedrager een olijk lachende dame...

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hoi Madelon,

    Wat een prachtige foto's zijn dat toch. Het was niet mijn trouwkaart. Dat is Alma van het Duifje van Drenthe. Maar toevallig wel de trouwkaart van mijn buren. Zij hebben hem wel als poster in de kamer. Grappig ;)

    Ik wens je nog een heel fijn weekend toe!

    Lieve groet
    Alma

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Bedankt voor je berichtje op mijn blog; leuk dat je me wilt volgen! Ik ga ook eens even snuffelen op jouw blog; ik ga je volgen!
    Fijne zondag en groetjes van Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hoi Madelon, fijn dat je er weer bent in blogland.
    Parijs is leuk om door heen te wandelen.Je ziet ervan alles. En zelfs dit waar je kaart van is. In Parijs kan en mag alles ! En de taal klinkt zangerig in me oren alleen jammer dat ik er niets van versta. Maar daar komt verandering in. Dochterlief heeft frans op school en ik mag haar overhoren :-)
    Fijne zondag !

    BeantwoordenVerwijderen
  21. wat leuk dat je op mijn blog was en mij gaat volgen, welkom Madelon!
    ik was ook nog niet eerder op jouw blog, heb net wat oudere berichten gelezen en ben er stil van..
    ik ga jou ook graag volgen en hoop dat je de foto in je bezit krijgt!

    fijne zondag,
    lieve groetjes, Tjits

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hoi Madelon,
    Wat een bijzondere foto's. Ik had de naam nog nooit gehoord, maar als je erop googled, krijg je inderdaad hele lijsten. Veel succes met het zoeken.
    Fijne zondag nog,
    Natacha

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Wat een heerlijk blog en bijzondere foto's! super.. blijf je naar kijken ;)
    en dat dat laatst zinnetje onderaan, haha heerlijk.

    Fijne zondag!

    Groetjes, Sonja

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ze zijn echt prachtig en heerlijk romantisch!
    groet ♥RINI♥

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Hoi, ik zie in je header dat je aan fotografie doet, daarom ben ik nu des te trotser dat je mijn foto van die man in St Petersburg op de brug over de Neva mooi vind..:)

    Ik schiet altijd zomaar wat raak, deze heb ik genomen vanuit een rijdende bus, en die is inderdaad gelukkig goed gelukt.
    Ik snap wel dat je die ene foto ook terug wilt, hij is prachtig!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Wat een mooie foto's!
    Ik kende hem niet, maar zie genoeg komen als ik google.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. deze fotos zijn echt geweldig en of ze nou spontaan zijn of niet ze blijven mooi!!
    groetjes Anneke.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Heey meis,

    Dat is een tijd geleden...
    Ben je weer terug...leuk!!
    De foto's zijn prachtig, je kunt er zoveel bij bedenken als je deze foto's ziet.
    Ze zijn werkelijk prachtig!

    Liefs en goeds,
    Marijke
    www.marijkevanooijen.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  29. welkom back Madelon en wat een mooie foto's,zeker romantisch......fijne zondag...

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Hé Madelon,toevallig komik je tegen. Wat super dat je weer aan het bloggen bent.

    Lieve groet
    Hermine

    BeantwoordenVerwijderen
  31. very informative post for me as I am always looking for new content that can help me and my knowledge grow better.

    BeantwoordenVerwijderen
  32. very informative post for me as I am always looking for new content that can help me and my knowledge grow better.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. I can see that you possess a degree of expertise on this subject, I would like to hear much more from you on this subject matter. I have bookmarked this page and will return soon to hear additional about it.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor je berichtje, ik kom zo snel mogelijk bij jou langs!!!

Populaire posts